Zeezeiltochten voor jongeren een groot succes!

De Youth Sailing Foundation heeft in 2017 twee zeezeiltochten voor jongeren georganiseerd. Het doel van deze zeezeiltochten is om jongeren vertrouwd te maken met de omstandigheden op zee, waarbij zij eigenschappen kunnen ontwikkelen als zeemanschap, nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en teamgeest. Daarbij is nauw samengewerkt met leden van Watersport Vereniging Haringvliet (WSVH), omdat zij hun schepen en bemanning beschikbaar hebben gesteld voor de tocht.

Deelnemers en vrijwilligers verzamelden zaterdagmiddag 13 mei op het voormalige marine-opleidingsschip de Zeefakkel. Veel jongens en meisjes (leeftijd 16-18 jaar) hadden nog geen ervaring op zee, zodat werd begonnen met een ‘stoomcursus’ navigeren onder leiding van een ervaren trainer.  Bovendien werd een ‘lijnenspel’ gespeeld om te ervaren wat het is om in lastige omstandigheden met elkaar te communiceren. Er werd overnacht op het opleidingsschip, zodat in de vroege ochtend de zeezeiltocht van start kon. De tocht naar het Lichteiland Goeree is zo’n 40 zeemijlen uit en thuis en verliep door het mooie weer onder ideale omstandigheden. Er werd gevaren met vier zeiljachten, te weten de Beleving, de Passaat, de Veli Volantis en de Glissando.

Oversteek Maasmond

In het Pinksterweekend van 3 en 4  juni werd de tweede zeezeiltocht gevaren. Dit keer een tweedaagse tocht naar Scheveningen, omdat de totale afstand heen en weer een kleine 70 zeemijlen is. In alle vroegte vertrokken de schepen Elefteria en Beleving vanaf de Zeefakkel, waarna ze na de sluis in Stellendam het ruime sop kozen. Nu konden de jongeren ervaren wat het is om de Maasmond over te steken en te navigeren tussen het in- en uitgaande verkeer van de Rotterdamse haven. Omdat in het Pinksterweekeinde juist de North Sea Regatta werd gezeild, wemelde het in Scheveningen van de wedstrijdboten. Tenslotte kregen we tijdens de terugtocht te maken met een stevig aantrekkende wind en forse zeegang. Een mooi afsluiting van twee schitterende zeildagen.

Samenwerking

Uit het initiatief is een samenwerking ontstaan tussen WSVH-leden, de scoutinggroep ‘Wildevaart’, het Zeekadettencorps Hellevoetsluis en de Youth Sailing Foundation. In totaal hebben 14 jongeren, zeven schippers en co-schippers, drie begeleiders en een cursusleider deelgenomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close